Jerisos

/Jerisos
Jerisos 2021-06-03T12:27:08+00:00

JERISOS

Jerisos se pozicioniran u severnom delu Halkidikija na poluostrvu Atos. Od Soluna je udaljen oko 115 km, a od Poligirosa 60 km. Jerisos je sa 3000 stanovnika jedno od većih mesta u oblasti Halkidikija, istovremeno i najstariji i najveći grad opštine Stagira Akantus. Istovremeno je i vrlo važna luka. Poznato je po ribarstvu, i vrlo ukusnoj i raznovrsnoj ribi. Prelepe peščane plaže od kojih jedna ima plavu zastavicu privlače turiste iz svih krajeva sveta. Glavna plaža se prostire kilometrima uz obalu jedna je od najlepsih na Halkidikiju. Noćni provod je miran i prijatan. Područje Jerisosa je naseljeno još od praistorije. Sredinom VII v.p.n.e.naseljavaju ga doseljenici iz Androsa. U antičko doba Jerisos se zvao Akantus. Za vreme persijskih ratova, Akanćani su dobrovoljno učestvovali u izgradnji kanala za Kserksa, dobro su dočekali Persijance i za to bili nagrađeni mnogobrojnim poklonima. Posle persijskih ratova Akantus je postao član Atinske Lige. Godine 424.pne. Akantus se pridružio Spartancima. Rimljani su zauzeli i spalili grad 168.g.p.n.e. Ubrzo su se tu nastanili rimski legionalri.

Jerisos je idealno mesto za porodice sa decom ili za mlađe i romantičnije duše koje ne vole vašare i gužve, a opet žele umeren i spontan provod na moru. Posetioci se osećaju dobrodošlo zahvaljujući izuzetnoj ljubaznosti stanovništva i domaćina. Jerisos je pun zelenila i parkova, te oni željni prirode mogu potpuno da se odmore od gradske vreve.

Plaža u Jerisosu spada u najlepše na Halkidikiju, a možda i u celoj Grčkoj. More je toplo čak i na početku sezone. Šetalište pored plaže je vrlo lepo uređeno i čisto, a pored staze je lep drvored palmi.

Plaže u okolini Jerisosa su u istoj meri vrlo lepe, ali duže, prostiru se čak i na 6-7 km. One su manje posećene, te ljubitelji samoće mogu uživati u intimi, a da oko sebe na 200 m nemaju druge kupače. Među prelepim plažama oko Jerisosa se nalaze i sledece plaže zaslužuju Koiri, Ksiropotami, Kakoudia, Kozi. Kakudija se nalazi na 1.5 km od Jerisosa. Mirna je, a odlikuje se velikim stenama na 10-ak metara od obale. Ova plaža je pravo čudo prirode, te kao da ih je neko spustio na to mesto. Na plaži nema hlada, te bi trebalo poneti svoj suncobran.

VILA PARADISO